Witamina C.
8 sty 2019

Witamina C.

Post by Redaktor

Garść historii.

Znaczenie jakie ma witamina C zostało odkryte na podstawie analizowania przyczyn szkorbutu. Choroba ta dziesiątkowała załogi statków podczas XV- i XVI- wiecznych wypraw morskich, w erze  wielkich odkryć geograficznych. Szkorbut latami pozostawał nierozwiązanym problemem medycyny, dotykając głównie marynarzy, więźniów czy mieszkańców obleganych  twierdz. Do czasu jak w połowie XVIII wieku szkocki lekarz James Lind odkrył zależność pomiędzy szkorbutem a piciem soków z owoców cytrusowych.

Dopiero w 1928 roku Albertowi Szent-Gyorgyiowi udało się wyizolować witaminę C, po czym nadano jej nazwę kwasu ascorbinowego. Nazwa wzięła się właśnie od łacińskiego wyrazu „scorbotus” oznaczającego chorobę szkorbut.

Synteza witaminy C.

Kwas askorbinowy jest związkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmów żywych. Jest witaminą, więc musi być dostarczany do organizmu człowieka z zewnątrz.

Większość zwierząt potrafi samodzielnie syntezować na swoje potrzeby witaminę C. Gatunek naczelnych utracił tę zdolność wskutek mutacji prawdopodobnie 60 – 75 mln lat temu. To wtedy musiało nastąpić unieczynnienie genu odpowiedzialnego za biosyntezę kwasu askorbinowego z D-glukozy.

Źródła witaminy C.

Witamina C na zaspokojenie potrzeb człowieka jest między innymi produkowana przemysłowo. Podawana w tabletkach witamina C Kraków dostarcza odpowiedniej dawki dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Naturalnymi źródłami witaminy C są przede wszystkim czarne porzeczki,  papryka, nać pietruszki, owoce róży, brukselka czy owoce cytrusowe. Generalnie większość owoców i warzyw ma w swoim składzie potrzebną nam witaminę C.

Jeżeli chodzi o produkty spożywcze odzwierzęce, najwięcej witaminy C ma wątróbka.

Właściwości witaminy C.

Kwas askorbinowy ma właściwości przeciwutleniające i służy aktywacji wielu enzymów w organizmie. Poza tym witamina C odpowiada za stan tkanki łącznej, wzmacnia dziąsła i zęby, ułatwia gojenie się ran.

Charakterystycznym skutkiem niedoboru witaminy C jest szkorbut, objawiający się krwawieniem dziąseł i wypadaniem zębów. Przy niedoborze witaminy C pojawiają się ponadto problemy z gojeniem się ran i zrastaniem się złamanych kości. Obrzmiałe i bolesne stawy również mogą być wynikiem niedostatecznej suplementacji kwasu askorbinowego w diecie.

Przeciwutleniające właściwości witaminy C sprawiły, że jest ona wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Zapobieganie procesom utleniania przedłuża czas przydatności do spożycia artykułów spożywczych.

 

Witamina C ma ogromne znaczenie w funkcjach organizmów żywych. Różnorodna dieta lub dodatkowa suplementacji to sposób na uniknięcie skutków jej niedoboru.

0 Comments

Leave a Comment